П`ятниця, 03.05.2024, 02:37
Вітаю Вас Гість | RSS

Великознам'янська ЗОШ І-ІІІ ст. №1

Меню сайту

Головна » 2016 » Лютий » 26 » До 145-річчя від дня народження Лесі Українки Ні! Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає. Леся Українка
08:58
До 145-річчя від дня народження Лесі Українки Ні! Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає. Леся Українка

У житті багатьох людей бувають хвилини, коли здається, наче світ руйнується, і не знаєш, як бути. Не бачите поруч людини, котра підкаже вихід, підтримає? В такій ситуації зверніться за порадою до Лесі Українки, тобто її творів, у яких вона стверджує: сильна духом людина здатна витримати будь-яке випробування.

І це поетеса довела своїм життям.

Вона виховувалась в родині, де шанували народні традиції. Дівчинка любила пісні, колядки, обрядові відправи. Взимку 1881 року Леся пішла на річку Стир подивитися, як святять воду. У сильний мороз вона промочила ноги в крижаній воді. Лікували дівчинку домашніми засобами від ревматизму, а коли її показали київському хірургу, то він визначив тяжкий діагноз: туберкульоз кісток.

Хвороба спричинила до того, що Леся зовсім не ходила до школи. Спочатку її навчали батьки, а потім приватні вчителі. Про рівень її освіченості і величезний талант свідчать такі факти: з 15 років вона займалася перекладами, а у 19 років написала для своїх сестер підручник «Стародавня історія східних народів». Вона вільно спілкувалася французькою, німецькою, польською, англійською, болгарською. Пізніше . перекладаючи ділові папери та даючи уроки французької та німецької мов, поетеса заробляла на життя. Не можна не сказати і про  інше покликання Лесі Українки, музичне. Вона віртуозно виконувала твори відомих композиторів та створювала власні мелодії.

На честь святкування 145 річниці з дня народження письменниці вчителі та учні Великознам'янської школи № 1 підготували тиждень вшанування пам'яті Лесі Українки.

У рамках тижня учні 11-Б класу разом з класним керівником, вчителем української мови та літератури, Ващенко Ніною Павлівною, підготували літературну композицію «Я маю в серці те, що не вмирає». Вони розповідали про цікаві факти з життя письменниці, дивилися уривок фільму про життя Лесі Українки та декламували її вірші.

Бондарчук Тетяна Миколаївна, вчитель української мови та літератури, брала участь у літературно-мистецькому фестивалі «Біля Лесиного джерела» та посіла II місце за декламування віршів Лесі Українки, була нагороджена збірками творів поетеси. А учні 8-Б класу під керівництвом Тетяни Миколаївни підготували захопливу заочну екскурсію-подорож в село Колодяжне. За допомогою репродукцій фотографій волинських лісів вони розповіли про місця, якими, можливо, блукає дух Лесиної Мавки. Учні ж 10-А класу показали інсценований уривок з драми-феєрії «Лісова пісня».

В свою чергу учні 8-А класу разом з вчителем української мови та літератури Лук’яновою Юлією Олександрівною розповідали на відкритому уроці про «30-літню війну», яку вела Леся Українка зі своєю хворобою, перемагаючи неймовірний біль.

Смоленкова Тетяна Миколаївна, вчитель української мови та літератури, підготувала конкурс декламаторів віршів Лесі Українки. Учасниками конкурсу були учні 5-Б класу, які намагалися якнайповніше передати усі почуття поетеси, котрі вона в них вклала.

Читачів шкільної бібліотеки чекала виставка літератури про життя і творчість Лесі Українки. Окрім цього бібліотекар школи Баранова Олена Станіславівна підготувала відео флеш-мобу до дня народження письменниці, яке можна знайти на сайті школи.

Сьогодні все прогресивне людство високо цінує творчість української письменниці, яка все свідоме життя боролася за втілення в життя волелюбних ідей, за щастя і рівноправність усіх народів.

Ім’я Лесі Українки носять вулиці, театри, школи, бібліотеки. Але найкраща шана пам’яті поетеси – ростити в серцях людей посіяні нею зерна доброти, краси, мужності, волі, братерства. 

Переглядів: 368 | Додав: znamenka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz